Zdrowe Ciastka Owsiane – przepis.

42

Whooo stole the cookie from the cookie jaaaar… 🙂 JA i to nie raz, Ty zresztą pewnie też. Dziś chcę się z Tobą podzielić przepisem na „całkiem niezłe” ciastka, po których można nie mieć wyrzutów sumienia. Piszę „można” bo to oczywiście kwestia względna. Jak ktoś zje słoik takich ciastek a potem będzie się lenił to i tak mu się odłoży 🙂 Odpal muzykę i czytaj dalej wędrowcze.

Zdrowe ciastka?

Dobra, to zacznijmy od odpowiedzi na pytanie „od kiedy ciastka są niezdrowe”? Nie są. Ciastka to po prostu dużo cukru i tłuszczu a przez te właśnie „ilości” prawie, ze gwarantowany nadmiar ich zjedzenia 🙂 Większość ciastek bowiem do powstania wymaga od nas mąki, masła, czekolady itd. Zdrowymi ciasteczkami więc nazywamy takie, które mają tego albo bardzo mało ….albo w ogóle.

Nasze nie mają ani mąki, ani czekolady, ani masła… i po co to komu? 😀

No ale jeśli Cię to nie zniechęca to zapraszam.

Składniki

IMG_1053.JPG (2)Od razu uprzedzam. Przez eliminację masła, mąki itp. proces tworzenia ciastka jest trudniejszy. Tzn wytworzona „masa” będzie stawiała opór 🙂 Ale dacie radę! wierzę w Was.

  • szklanka płatków owsianych – kluczowe
  • rodzynki – nie kluczowe ale dodają wyglądu czekoladki 🙂
  • wiórki kokosowe (jak ktoś lubi)
  • jedno jajko
  • miód (ze dwie duże łyżki)
  • jogurt naturalny

Jeśli ktoś ma chęć dodać coś jeszcze to nic nie stoi na przeszkodzie. Jak jak widzicie miałem jeszcze żurawinę ale sobie odpuściłem. Dodałem też orzechy ale UWAGA! czasem trafiają się ich łupki i można połamać zęby 🙁 sprawdziłem na sobie ale na szczęście bez uszczerbków. Także orzechy odradzam.

Proces tworzenia składa się z kilku kroków. ZANIM jednak do nich przejdziemy – włącz piekarnik! 🙂 W czasie kiedy będziesz przechodzić przez poszczególne kroki piekarnik zdąży się nagrzać. Zalecana temperatura to ok 160-180 stopni. Im mniej tym dłużej będziesz czekać (ok 35-40 minut przy 160) ale i będzie mniejsze ryzyko, że ciastka spalisz… a zaufaj mi, łatwo je spalić.

KROK 1 – Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj.

IMG_1064.JPG (2)

Kolejność obrałem taką – najpierw wszystko  co sypkie sypkie. A więc najpierw płatki, później wiórki kokosowe (nadają taki delikatny acz subtelny smak kokosa)

IMG_1069.JPG (2)

Ważne – po dodaniu każdego jednego składnika polecam od razu mieszać i dopiero przechodzić do następnego. A po płatkach dodałem rodzynki

IMG_1074.JPG (2)

Później NIESTETY dodałem orzechy (tzn powiem tak, dodały one smaku – owszem, ale co z tego jak po 2-3 ciastkach trafiłem na takie z „łupiną” i mało co nie straciłem zęba? cały urok znika :/ Jeśli ktoś z Was jednak się skusi na orzechy to mam jedną sugestię – MOCNO ZGNIEŚĆ, niech wyglądają jak wiórki . Jest to bardzo ważne bo dzięki temu będzie „lepsza masa” do robienia ciastek. Taka składająca się z dużych „składników” ma tendencje do rozpadania się.

Wymieszane składniki wyglądają tak. Jak widać rodzynki mi sie pogrupowały więc je bardzo mocno przemieszałem.

IMG_1080.JPG-(2)

KROK 2 – Tworzymy masę

Po złączeniu wszystkich składników czas na stworzenie masy. Czyli dodanie składników, które umożliwią nam wytworzenie i uformowanie ciastek. W moim przypadku jest to jogurt i jajko (sztuk jedna).

IMG_1088.JPG-(2)

Następnie – wymieszałem. Trochę to zajęło bo trzeba mieszać aż zacznie wyglądać mniej więcej tak:

IMG_1090.JPG-(2)

Jak widać miejscami masa jest „odseparowana”. Ja w trakcie mieszania starałem się łyżką dodatkowo ugniatać te miejsca.  Po jogurcie dodałem Miodek. I tu się zaczyna zabawa z mieszaniem. Bardzo łatwo bowiem zrobić masę, która ma miód w jednej części a w drugiej już nie. Drobinki złączone miodem po prostu trzeba co chwilę rozdzielać i dać innym się z nim łączyć. Panowie – będzie pompa! Panie – zagońcie Panów 🙂 Miodu dałem dwie pełne łyżki. On pełni dwie role – dodaje słodkości i działa jak klej.

IMG_1094.JPG-(2)

moooocno mieszamy aż będzie wyglądało o tak:

mocnomieszamy

Dodajemy jajko

jajko

Ugniatamy i mieszamy aż będzie wyglądało mniej więcej tak

masajajko

KROK 3 – Formujemy ciastka

IMG_1115

Szukałem informacji jak ulepić te ciastka. Ludzie, którzy używają mąki itd. mają znacznie łatwiej ale na szczęście przy dobrze wymieszanej i wygniecionej formie damy radę i my. Zaleca się robienie ciastek poprez zrobienie najpierw „kółka” a potem ugniecenie go na „tacy”. Mi to nie do końca pasowało, wolałem ugniatać od razu w rękach.

ciastko

No i tak uformowane ciastka kładziemy na tacy, którą wprowadzamy do piekarnika.

tacka

Jeśli zastanawiasz się nad rozmiarem – RÓB DUŻE ale cienki. Jak duże? Jak Milkowe pieguski XXL. Czemu tak? Bo małe zbite mogą się szybko spalić i stwardnieć na tyle, że nie będą do ugryzienia. Odpowiednio duże ciastko będzie „miękkie” w środku (stosunkowo miękkie) i będzie przyjemne w jedzeniu nawet na drugi dzień. Jeśli zrobisz ciastko za grube to się po prostu nie spiecze w środku w ogóle i będzie trzeba czekać z godzinę przez co „na zewnątrz” się spali na baaaaank. For reaaal yooooo się spali…

wpiekarniku

KROK 4 – JEEEEEMY :))

ENJOY! Napiszcie w komentarzach czy próbowaliście i jakich dodatków użyliście!

efektkoncowy

 

Share.

About Author

Hej, jestem autorem bloga Fitback.pl . Chciałbym Ci pokazać jak możesz przedłużyć swoje życie jednocześnie korzystając i czerpiąc z każdego dnia tak jakby jutra miało nie być :) Wierzę, że warto robić to co daje radość dziś ale nie wyjdzie Ci bokiem za lat 10-15. Nie wierzę w drogę na skróty.

42 komentarze

  1. Zdrowie ciastka owsiane robione własnoręcznie w domu to najlepsze co może być 😉 Prawda, że w orzechach zdarzają się ich łupki, ale
    mimo wszystko bym je dodała (po dokładnych oględzinach :)). No i migdały, ale to kwestia upodobań. Tak jak napisałeś każdy może dodać co chce. Ja zamiast ciastek robię musli w ilości hurtowej, które starcza mi na ponad miesiąc codziennego jedzenia i zastępuje mi to słodką przekąskę. Robiłam kiedyś takie batony musli, ale dodałam do płatków i bakalii tylko miód, no i się rozpadały. Być może z jogurtem i jajkiem będą się lepiej trzymać, muszę wypróbować. P.S Spoko muzyka 😉

  2. Pingback: Oszukać chęć na słodycze | wiem-co-jem

    • Aha, i jeszcze dodaję skórkę otartą z cytryny. Fajnie komponuje się z żurawiną 🙂

    • nie, czemu? Kiedyś miałem cały komplet (prosty komplet, białko, regeneracyjne coś, spalacz) ale nie czułem się dobrze spożywając taką chemię. Mam jeszcze część tego w domu (chyba końcówkę białka i trochę węgli).

  3. Świetny przepis, wielkie dzięki! Nie ma nic lepszego niż zdrowsza wersja słodkości, dla mnie rewelacja 🙂 mam jedną małą uwagę, a właściwie radę po to, abyś kolejnym razem nie trudził się tak bardzo przy formowaniu ciasteczek, mianowicie, zamiast lepić, proponuję po prostu wziąć łyżkę stołową i nakładać nią „formę” bezpośrednio na papier do pieczenia (można lekko rozgnieść/rozpłaszczyć) i w ten sposób powstaną równie urocze, naturalnie „nierówne” ciasteczka (minus „męczenie się” przy ich formowaniu) 🙂

  4. Pingback: Oszukać chęć na słodycze |

  5. Przepis wypróbowany i jest PRZEPYSZNIE!!! Ja zamiast płatków owsianych daję otręby owsiane pomieszane z suszonym jabłkiem i jagodami goji + rodzynki + płatki migdałów jeszcze pokruszone w dłoni przed wsypaniem + posiekana żurawina suszona. Robię tak jak Ty ale jogurt, potem jajko i na końcu miód, nie ma problemu z kreceniem a jak za mokro to dosypuje jeszcze otręby Robię kulki w dłoni kładę je na blaszke i tam sobie je klepie co by płaskie bylo. Ciasteczka są fenomenalne, dziękuje za przepis!

  6. Przepis bardzo mi się podoba, tym bardziej, że jestem uzależniona od słodyczy, a chcę trochę schudnąć, więc szukam zastępstwa dla zwykłych ciastek 🙂
    Mam tylko jedno pytanie – w składnikach na górze wymienione jest jedno jajko, a potem dodajesz jajko w kroku 1 i 2… to w końcu jak to jest z tymi jajkami?? 🙂

  7. od kilku tygodni mam fazę na takie zdrowe owsiane ciasteczka. u mnie jednak nie ma ani jajka, ani jogurtu – moim sekretem jest dodanie oprócz owsianych płatków górskich również szklanki tych błyskawicznych – namoczonych w mleku z pół godzinki wcześniej, poza tym miód rozpuszczam w kilku łyżkach ciepłej wody z dwiema łyżkami kakao (to dla mnie taka namiastka czekolady :)) i dopiero dodaje do masy. Dzięki temu nie ma żadnego problemu z lepieniem ciasteczek.

  8. Pingback: » JAK POWSTRZYMAĆ APETYT NA SŁODYCZE?

  9. I just want to say I am just new to blogging and site-building and truly savored this website. Probably I’m want to bookmark your website . You certainly have awesome stories. Appreciate it for sharing your webpage.

  10. Hiya very nice site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally…I’m satisfied to seek out so many helpful info here in the post, we want work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  11. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  12. Thanks for your publication. I also believe that laptop computers have grown to be more and more popular today, and now are usually the only kind of computer found in a household. It is because at the same time actually becoming more and more reasonably priced, their processing power is growing to the point where there’re as effective as pc’s through just a few years ago.

  13. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  14. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that „perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you have done a superb job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Chrome. Outstanding Blog!

  15. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that „perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say you’ve done a very good job with this. Also, the blog loads super quick for me on Chrome. Superb Blog!

  16. Admiring the time and effort you put into your blog and in depth information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  17. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  18. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

  19. Thanks for your handy post. As time passes, I have come to be able to understand that the actual symptoms of mesothelioma cancer are caused by your build up of fluid between lining of your lung and the upper body cavity. The sickness may start inside the chest place and distribute to other areas of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include weight loss, severe inhaling and exhaling trouble, throwing up, difficulty swallowing, and inflammation of the neck and face areas. It needs to be noted that some people living with the disease never experience any kind of serious indicators at all.

  20. you’re really a excellent webmaster. The site loading speed is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a fantastic process on this matter!

  21. I’ve been browsing online greater than three hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s lovely price enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before. „Truth is not determined by majority vote.” by Doug Gwyn.

Leave a Reply to Mirela Cancel reply